citrom

Hogyan szabadíthatom meg a citromfámat a pajzstetvektől?
A citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, grapefruit) leveleit és hajtásait gyakran megtámadják a pajzstetvek és olykor a gyapjas pajzstetvek is. ...
Beteg a citromom... Mit tegyek?
A gyönyörű termő citromfa titka többek között a sikeres teleltetésben rejlik, hiszen a teleltetésen múlik a nyári citromtermés is. Mit tegyünk, ha a teleltetés balul sül el és mi szinte kinyírjuk a citromot? ...
Vörösboros meggyleves. Behűtve az igazi!
Meggyleves klasszikus módon, régi recept szerint készítve. Hozzávalók 60 dkg magozott meggy (magos gyümölccsel is elkészíthető, állítólag jobb az íze) 2 dl száraz vörösbor (ha gyerekeknek készítjük, elhagyható) 1 citrom szűrt leve...
Epres-mentás bodzalimonádé
A bodzaszörp alternatívája, érdemes kipróbálni! Hozzávalók 15-20 bodzaernyő 1 citrom 3 liter víz 1 kk citromsav 15-20 dkg cukor vagy édesítőszer 15 dkg eper 4-5 mentalevél   Elkészítés Nagy befőttes üvegben áztassuk a bodzavirágokat egy...
Spanyol almatorta
Almatorta, ahogy a spanyolok készítik. Hozzávalók 100 g vaníliás cukor (1 csomag) 200 g puha vaj 4 tojás 100 g szeletelt mandula fahéj, vagy az almával harmonizáló fűszerkeverék 1 tk sütőpor 200 g finomliszt 2 ek kakaópor (holland) 1 db...
Csíkos foszlós kalács
Egyszerűen elkészíthető, csak kell egy kis türelem hozzá, de megéri a fáradságot – a tésztája könnyű, foszlós, ízletes. Hozzávalók 50 dkg liszt 2,5 dkg élesztő 2,5 dl tej 4 evőkanál cukor 2 evőkanál kakaó 10 dkg vaj 1 evőkanál...
Érdekes dolgok, amikre jó a citrom – Erre nem is gondolnál
Köztudott, hogy a citrom egy igazi csodaszer, ám mégsem ismerjük eléggé a felhasználási módjait. Újra és újra meglepődünk rajta, hogy mennyi...
Itt a tuti módszer a sajtreszelő tisztításához
Mindössze egy citrom és egy kis forró víz elegendő hozzá, hogy megtisztítsuk a sajtreszelőnket.
Itt a tuti módszer a sajtreszelő tisztításához
Mindössze egy citrom és egy kis forró víz elegendő hozzá, hogy megtisztítsuk a sajtreszelőnket.
Foszlós fonott kalács háromféle tésztarúdból
A hármas fonással formázott foszlós kalács más-más ízesítésű tésztarudakkal is elkészíthető. Hozzávalók 1 közepes kalácshoz Kovászhoz 200 g finomliszt 200 g hideg tej 20 g friss élesztő A tésztához 1 db tojás 1 db kezeletlen...
Így válassz jó citromot a boltban
Melyiken van vegyszer? Miért rosszabb, ami nagyobb? És mitől lesz bio egy citrom?
Így válassz jó citromot a boltban
Melyiken van vegyszer? Miért rosszabb, ami nagyobb? És mitől lesz bio egy citrom?
Tisztít, illatosít és fertőtlenít: 5 dolog, amire jó a citromhéj
A citrom sokoldalúan felhasználható a háztartásban, így a héját sem érdemes kidobni.
Bögrés túrófánk. Ripsz-ropsz elkészíthető farsangi finomság
Sokféle változata létezik ennek az egyszerűen, gyorsan elkészíthető túrófánknak. Bögrével is kimérhetjük a hozzávalókat. Hozzávalók 1 bögre túró (25 dkg) 1 bögre tejföl 1 bögre liszt 2 evőkanál cukor 2 evőkanál búzadara...
Karácsonyi aprósütemények: mandulás-diós keksz, vaníliás keksz, linzerkoszorú
A gyúrt tésztából készült aprósütemények zárt dobozban, hűvös helyen hetekig tárolhatók. Ha karácsonyra szeretnénk elkészíteni, már november végén megsüthetők. Három klasszikus aprósütemény receptjét ismertetjük. Mandulás...
Citromkrémes szelet Meyer citromból
Citromkrémhez a Meyer citrom a legjobb (télen kapható), de más fajta, lédúsabb citromból is elkészíthető ez a finom süti. Hozzávalók a tésztához 12,5 dkg vaj 15 dkg liszt 1 citrom reszelt héja 2 evőkanál cukor 2 evőkanál hideg víz...
Édes-keserű olasz citromlikőr. Így készül a limoncello
A limoncello olasz eredetű citromlikőr, általában desszertitalként ajánlják éttermekben. Házilag a főzött krémlikőröknél is egyszerűbb elkészíteni, bár a krémes változatok sem túl bonyolultak. Fogyasztás előtt 3-4 héttel érdemes...
Meggyes-mákos kevert süti
Ez a könnyű, kevert süti fagyasztott meggyel is elkészíthető az év bármely szakában. Frissen főzött meggyszósszal vagy vaníliasodóval vagy -fagyival kínálhatjuk. Hozzávalók közepes tepsihez 3 tojás 20 dkg kristálycukor 2 dl tej...
Egy furcsa gyümölcs: Buddha keze
Bár első pillantásra nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek, szokatlan formája ellenére a Buddha keze citrom kiváló alapanyag lehet a konyhában is.
Citromos-banános grízes pite
Gyorsan elkészíthető, különlegesen finom sütemény. A tésztája könnyű, légies. Hozzávalók 10 dkg liszt 10 dkg búzadara 10 dkg nádcukor 1/2 tasak sütőpor 1/2 kk szódabikarbóna 2 tojás 0,8 dl étolaj 22 dkg tejföl 3 banán 1 citrom...
Giusy almatortája. Eredeti olasz recept
Almatorta, ahogy az olaszok készítik. Az összeállítás végén a francia, spanyol almatorta receptje is megtalálható, köztük a fordított almatortáé. Hozzávalók 500 g alma (tisztítva mérve) 3 tojás 70 g vaj 300 g liszt 250 g cukor csipetnyi...
Ínycsiklandó édesség kukoricadarából: polentafelfújt
A darafelfújthoz hasonlóan készül, de nem búza-, hanem kukoricadara az alapja. Hozzávalók közepes jénai tálhoz 15 dkg kukoricadara 7 dl tej 10 dkg vaj 1 csomag vaníliás cukor 10-15 dkg cukor (ízlés szerint) 6 tojás 1 citrom reszelt héja...
Hideg őszibarackleves gyömbérrel, főzés nélkül
Ezzel a levessel nem igazán lehet hibázni. Aki szereti az őszibarackot, imádni fogja. Pár perc alatt elkészíthető. Hozzávalók 1,2 kg őszibarack 2 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint – édesítőszerrel, mézzel is elkészíthető) 1...
Melegben hidegen, hidegben melegen jó a fahéjas szilvaleves
Szilvaleves. Melegben hidegen, hidegben melegen esik jól. Hozzávalók nagy adaghoz 1 kg szilva 1 tk őrölt fahéj 1 tk őrölt szegfűszeg 1 csomag vaníliás cukor kb. 2 ek cukor + 3 ek méz (ízlés szerint édesíthető) csipetnyi só fél citrom...
Citromfát nevelünk. Háromévesek a magoncok. Szétültetés és oltás előtti helyzetjelentés
Az álmunk egy (vagy több) saját citromfa, amely bolti citromból kinyert magból is nevelhető. A folyamatot dokumentáljuk és bemutatjuk a magazinon, bízva abban, hogy sikerrel járunk – írtunk 2015. június 2-án. Azóta eltelt három év....
Mákos-ribizlis bögrés süti
Villámgyorsan kikeverhető, a ribizli és a mák remek párosítás. Hozzávalók (0,33-as natúr joghurtos tégelyt használtam a méricskéléshez) 1 bögre mák 1 bögre liszt 1 bögre joghurt 1 bögre ribizli 1/2 bögre cukor (lehet több is) 1/4...
Szirnyiki újragondolva. Túrólepény zabliszttel, barackkal
Villámgyorsan elkészíthető, zsírszegény és nagyon ízletes. Reggelire, desszertnek egyaránt jó, melegen és hidegen is finom. Az alaprecept orosz eredetű, a híres szirnyiki ihlette, zablisztet használtunk és friss sárgabarackot kevertünk...
Több mint szomjoltó: uborkás-mentás-citromos víz
Ha olyan szomjoltóra vágysz, ami nem tartalmaz adalékanyagokat, cukrot, és enélkül is ízletes, kitűnő választás az uborkás-mentás-citromos víz. Hozzávalók 2 liter víz (öntsük nagy kancsóba, nagy befőttes üvegbe v. csapos italadagolóba)...
Cseresznyés-meggyes pite finom krémtöltelékkel
Nagyon finom krémes pite, idényben friss gyümölcsből készítve az igazi! Hozzávalók a tésztához 28 dkg liszt 14 dkg vaj 2 evőkanál cukor 2 evőkanál hideg víz 1 citrom reszelt héja Felső réteghez 4 közepes tojás szétválasztva 4 csapott...