parlagfű allergia

A tavasz, nyár és ősz legelterjedtebb betegsége a parlagfű allergia. Nézd meg a friss híreket, cikkeket a betegséggel és a kezelésével kapcsolatban.

Sok pénzt emészt fel az allergia
Csaknem negyven milliárdba kerül évente a tünetek enyhítése, több mint kétmillió parlagfű-allergiást tartanak számon Magyarországon.
szerda, 12:55
Kemma.hu
Nagy "biznisz" a parlagfű
Az allergia kezelése, a betegek kiesése sokkal többe kerül az államnak, mint az irtás kerülne.
szerda, 11:55
Nepszava.hu
Allergiavizsgálat Parlagfű-országban
Magyarországon csaknem 2 millióan küzdenek allergiás tünetekkel, legnagyobb részük a parlagfűre allergiás. Az Európában is csak néhány kiemelt allergia centrumban elérhető új, úgynevezett molekuláris, vagy komponens alapú allergia vizsgálati módszer lehetővé teszi az allergiás betegségek pontosabb diagnosztizálását, ezáltal célzottabb, immunterápiás kezelését. Így a betegség tünetei már az első évben jelentősen csökkenhetnek, a 3-5 éves kezelés befejezése után pedig tartósan panaszmentes maradhat.
kedd, 07:38
Webbeteg.hu
hirdetés
Asztmává is alakulhat a parlagfű és gombák okozta allergia
A Tények szerint hamarosan kezdődik a parlagfűszezon, és magas a veszélyes gombaspórák koncentrációja.
07.22. 13:00
Origo.hu
MSZP: botrányos budai állapotok
Szél helyett allergia, park helyett parlagfű.
07.07. 14:33
Nepszava.hu
Júliustól bírságolhatnak a parlagfű miatt
Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek, a lakosság mintegy 20 százaléka szenved az allergia miatt.
06.30. 12:26
Weborvos.hu
Hogyan mutatható ki vérvizsgálattal, hogy mire vagyunk allergiásak?
Prick-teszt, vagy bőrpróba néven ismerjük az allergia egyik vizsgálati módját, melynek során allergén kivonatot cseppentenek a bőrre, majd pici, felületi karcolást ejtenek rajta, így a feltételezett allergént a bőr alá juttatják. Ha rövid idő elteltével például a parlagfű, vagy a macska szőr allergén helyén a bőr kipirosodik, viszketni kezd, akkor egyértelmű, hogy mi okozza a tüneteket. De hogyan vizsgálható az allergia vérből és mi alapján azonosítható be az allergén?
2016.10.14. 08:11
Csaladinet.hu
Allergiás vagy vagy náthás?
Sokan azt hiszik, hogy az allergia főszezonja a tavasz, pedig ősszel talán még rosszabb a helyzet a parlagfű, a penész és a...
2016.09.24. 10:00
Parlagfű-allergia: kitartás, mindjárt itt a szezon vége!
A parlagfű pollenjére allergiások még kénytelenek elviselni egy ideig az ezzel járó kellemetlenségeket, de a tünetek már jóval enyhébbek az egy-két héttel ezelőttinél. Az erre érzékenyeknek sok esetben még szükséges bevenniük a gyógyszert – hívta fel a figyelmet pénteken az Országos Közegészségügyi Központ.
2016.09.23. 17:05
Hvg.hu
Allergia: nem csak a parlagfű lehet a bűnös!
Tudta, hogy nem csak a parlagfű lehet felelős a nyári, szezonális allergiáért? A szervezetünket érintő környezeti terhelés a különböző keresztallergiák kialakulásának veszélyét is magában rejti. Vitaminszükségletünk nagyobbik részét nyáron kell beszereznünk a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával.
2016.08.25. 19:05
Webbeteg.hu
hirdetés
Itt a parlagfűszezon
Magyarországon közel kétmillió ember számára jelent problémát a parlagfű-allergia. A korábbi évekhez hasonlóan várhatóan idén is augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében okozza a legtöbb problémát a parlagfű pollenje. Kelen Andrásné, a Parlagfűpollen No Egyesület vezetője az ATV Start vendégeként beszélt a hazai helyzetről és arról, hogy milyen változásra volna szükség ahhoz, hogy az érintettek életminősége javulhasson.
2016.08.12. 12:11
Élőben.hu
A kicsiket büntetik, a nagyok megússzák - kikelt magából az ombudsman parlagfűügyben
A területi alapú agrártámogatások feltétele lenne a gyomirtás, mégis 7-800 ezer hektáron éli világát ma Magyarországon a parlagfű, és míg a kiskertek tulajdonosait megbünteti az önkormányzat, ha nem kaszálják le a gyomot, addig az uniós milliókat felmarkoló nagybirtokosok röhöghetnek a markukba, mert alig ellenőrzik őket. És emiatt milliók napjai válnak pokollá az allergia fogságában.
2016.08.11. 14:40
Hvg.hu
Molekuláris szinten vizsgálják az allergia okát
Itthon is elérhető az az új, több európai országban már működő, az allergia gyógyítását segítő diagnosztikus módszer, amely az allergia okának az eddigieknél lényegesen pontosabb meghatározására képes. Az úgynevezett molekuláris vagy más néven komponens alapú allergéndiagnosztika segítségével az allergiás megbetegedések kezelése sokkal célzottabbá, ezáltal eredményesebbé válhat. A vizsgálat a páciens számára nem megterhelő, csupán egyetlen vérvételt jelent, ugyanakkor a laboratóriumi vizsgálat során a pollenek, vagy az ételallergiát okozó összetevők molekuláris szinten azonosíthatóak. Így például a nyáron, augusztusban virágzó parlagfű és fekete üröm okozta túlérzékenység,  amely Magyarországon évente kb. 1 millió allergiás beteget érint,  sokkal nagyobb eséllyel választható szét, és gyógyítható célzott immunterápiával. Ételallergiás páciensek esetében az allergiás tüneteket és panaszokat okozó ételallergén (pl. földimogyoró, egyéb mogyorófélék, tejtermékek, tojás, szója) összetevőinek elemzésével mutatható ki, hogy annak melyik komponensére allergiás a beteg. Így az is prognosztizálható, hogy mennyire súlyos allergiás reakciót válthat ki a kérdéses allergén elfogyasztása.  Ezzel elkerülhető az esetenként felesleges, szigorú diétás étrend, mely miatt értékes tápanyagokat von meg az allergiás beteg a szervezetétől. Különösen fontos lehet ez gyermekek esetében. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Országos Allergológiai, Immunológiai és Pulmonológiai Centrumban, OEP által finanszírozott keretek között érhetők el az általános allergia vizsgálatok (bőrtesztek, össz és specifikus IgE vizsgálatok), amelyekhez 2016. július 15 -től mind a gyermekek, mind a felnőttek számára lehetőség nyílik az említett molekuláris, komponens alapú allergia vizsgálatra is. Ez utóbbi önköltséges keretek között lehetséges. Magyarország lakosságának körülbelül 30 százaléka szenved valamilyen allergiában, nagyrészük különböző pollenekre (virágporra) allergiás. A gyermekek 5-15 százalékánál jelennek meg érzékenységi reakciók, 4 éves életkor alatt az ételallergiák a leggyakoribbak. (Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet) További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?
2016.07.25. 13:00
Bezzeganya.postr.hu
Eredményesebb allergiavizsgálat
Elérhető az új, molekuláris allergia vizsgálati módszer Magyarországon - évente kb. 1 millió allergiást érint a parlagfű – fekete üröm túlérzékenység.
2016.07.13. 14:41
Hajraegeszseg.hu
Új, molekuláris allergia vizsgálati módszer Magyarországon
Itthon – a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben - is elérhető az az új, több európai országban már működő, az allergia gyógyítását segítő diagnosztikus módszer, amely az allergia okának az eddigieknél lényegesen pontosabb meghatározására képes. 2016. július 15-étől az első 20, parlagfű-fekete üröm allergiás betegnek az Intézmény térítésmentesen elvégzi az új vizsgálatot.
2016.07.13. 13:00
Eletforma.hu
Új allergén növény pollenjei is megjelentek a levegőben
Számos, tavasszal virágzó fa szórja a pollenjeit, s az elmúlt napokban elkezdődött a pázsitfűfélék és egyes kora nyári gyomok pollenszórása is - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel. Egyszerre csaknem húszféle allergén növény pollenje fordulhat elő a levegőben. A közlemény szerint a platán virágpora sokfelé magas, esetenként nagyon magas mennyiségben lehet jelen a levegőben. A tölgy pollenkoncentrációja jellemzően közepes-magas, a nagyon magas szintet elsősorban a Dunántúlon érheti el. Megkezdődött a virágos kőris, az eperfafélék és a fenyőfélék pollenszórása is, ezek közül a virágos kőris pollenkoncentrációja helyenként már elérheti a magas, az eperfaféléké pedig a nagyon magas szintet is. A gyertyán, a dió, a juhar, a fűz, a bükk, az ostorfa, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a pázsitfűfélék pollenje jellemzően alacsony-közepes koncentrációban van jelen a levegőben. A nyír pollenszezonja lecsengőben van, pollenkoncentrációja országszerte az alacsony-közepes tartományban alakul. Az ÁNTSZ közölte, a levegőben új allergén növényként jelent meg helyenként nagy mennyiségben a komlógyertyán pollenje. Mivel ez a fa Magyarországon nem jellemző a természetben, pollenje a kertészetileg telepített fákról szóródik. Felhívták a figyelmet arra, hogy a pollenkoncentráció csökkentésért a kert-, illetve a földtulajdonosok is sokat tehetnek. A fűfélék és a nyári gyomok esetében rendszeres fűnyírással, kaszálással javítható a helyzet. A parlagfüvet pedig - amely már megjelent, de még nem virágzik - még könnyű gyökerestől kihúzni a földből. Kiemelték: a törvény szerint az ingatlantulajdonosoknak június 30-ig kell megakadályozniuk a parlagfű virágzását. Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) Pollen Napló szolgáltatására, amellyel az allergiások személyre szabott, hasznos információkat kaphatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről. Az ingyenes alkalmazás a www.pollendiary.com/Phd/hu weblapon keresztül érhető el egy gyors regisztrációt követően. Az OKK aerobiológiai monitorozási hálózatának mérési adatai, az aktuális pollenhelyzet térképes és szöveges formában is folyamatosan nyomon követhető az ANTSZ honlapján és Facebook-oldalán - áll a közleményben. allergia
2016.04.20. 14:19
Alon.hu
Egyre több allergiás fordul meg a háziorvosoknál
A mogyoró virágzásával februárban elkezdődött az allergia-szezon, amely a parlagfű pollenjei miatt egészen októberig eltart. Megyénkben sem múlik el hét a szakrendeléseken új betegek jelentkezése nélkül.
2016.04.07. 13:55
Kemma.hu
Parlagfű allergiások óvatosan fogyasszanak steviát
A keresztallergiának az orális allergia szindróma, azaz a szájban jelentkező tünetek megjelenésében van szerepe.
2016.04.05. 10:05
Weborvos.hu
Macskanyál és poratka-ürülék fullasztja a gyerekeket
A gyerekeknél leggyakrabban megjelenő, főként légúti-, és a bőr allergiás tüneteit pollenek, a háziporatka ürüléke, penészgombák, és állati szőrök: macskaszőr (illetve a macska nyálának fehérjekomponense), kutyaszőr, toll okozzák. Emellett csecsemőkorban a korai tehéntej alapú táplálék bevezetése légúti, emésztési és gyakran bőrtüneteket okozhat. Az allergiáról beszélgettünk Dr. Zsigmond Györgyi gyermek allergológus-pulmonológussal. Hogyan mutatható ki az allergia, miből áll az allergia-vizsgálat? Az allergiát bőrpróbákkal teszteljük, illetve laborban, vérvétellel pontosítani lehet a diagnózist, és így  a klinikai tünetek és teszteredmények alapján  a  háttér feltérképezésével lehet a terápiát meghatározni. Milyen terápiát lehet alkalmazni? Az allergén kerülése fontos (poratka, penészgomba, állati szőrök, tollpárna). Széles terápiás lehetőség áll rendelkezésünkre a szájon át adható gyógyszerek mellett a belélegezhető gyógyszerkombinációkkal együtt. Az elmúlt 30 évben gyakorlattá vált a súlyos allergiásoknál az immunterápia. Kezdetben injekcióban, minimális mennyiségben kapták a gyerekek havonta azt az allergént, amelyre allergiásak. Ezután be lehetett állítani a gyerek által elfogadható mennyiségű (amikor már nincs lokális reakció) dózist, amelyet  legalább három évig, havonta kapott. Nagy áttörés, hogy most már tablettában, cseppekben és spray formájában, nyelv alá téve lehet alkalmazni az immunterápiát. A módszer lényege az, hogy az az allergént juttatunk a szervezetbe fokozatos adagolással, ami az allergiás tüneteket kiváltja (orrtünet, légúti tünet, szemtünet, fulladás). Így a rendszeresen adott kis allergénmennyiségekkel lassan kioltjuk az agresszív reakciót. Hogyan kell az allergiát elképzelni? Allergiára hajlamos egyéneknél a vérben keringő allergénspecifikus IgE molekulák rátapadnak a megfelelő sejtekre, akkor azok felrobbannak, és a hisztamin és más molekulák is kiszabadulnak belőlük, melynek  hatására a nyálkahártyán (orrban, szem kötőhártyán, a garatban, tüdőben), bőrben gyulladásos tüneteket vált ki. Az allergiagyógyszerek (antihisztamin) úgy hatnak, hogy a hisztamint tartalmazó sejtek felületére rátapad a gyógyszer, és nem engedi, hogy felszabaduljon a hisztamin, ami az allergiás tüneteket okozza. Melyek a leggyakoribb gyerekkori allergiafajták? Ami nem kerülhető el, az a nagyon agresszív parlagfű. A parlagfű-allergiások gyakorlatilag nem tudnak olyan helyre menni, ahol ne lehetne a levegőben allergén. A városban a szmogszemcsére rátapad a pollen, ami szennyező anyaggal együtt még inkább provokálhatja az allergiás tüneteket. A különböző fűfélék, virágpollenek is agresszívek tudnak lenni, de a parlagfű a leginkább allergizáló, és sajnos Magyarországon igen magas a parlagfű koncentráció. Szintén agresszív tüneteket tud kiváltani a háziporatka. Főleg este, éjjel, fűtésszezonban jelentkeznek az allergiás tünetek. Itt sem maga a mikroszkopikus méretű állatka az allergén, hanem a poratka ürüléke, és az abban lévő fehérjék. A porral szálló allergének megülnek a padlószőnyegen, plüssállatokon az ágyban, a kárpitos bútoron, régi matracon. Fűtésszezonban a por még inkább a levegőbe kerül. A poratka súlyos bőrtüneteket tud okozni már egészen kicsi korban. Egész évben agresszív tünetet okozhatnak a penészgombák is. A lakásban lévő zöld növények földjében él a penészgomba, de fürdőszobában, pincében, nedves, penészes falakon is előfordul. Ennek a spórája okozza a tüneteket. A macskaszőr-allergiáról  jó tudni, hogy nem maga a macska szőre allergizál, hanem a macskanyálban lévő fehérje allergének. A macska ugye úgy mosakszik, hogy nyalogatja magát. A szőrén megszárad a nyála, és a levegőben lévő nagyon finom porral száll. Ez okozza az allergiás tüneteket. Ez a környezeti tényező kikerülhető, ha nincs macska a környezetben. A főként bőrtünetekkel járó csecsemő- és kisgyermekkori allergia egyik súlyos formája az ekcéma, más néven atópiás dermatitisz, mely gyakran a korai tejfehérje beépítés miatt alakul ki az arra érzékeny csecsemőknél. Ennek tünetei: a hajlatokban, arcocskán, végtagokon, vagy akár az egész testen száraz, viszkető, rendkívül kellemetlen bőrjelenségek. Fontos a diagnózis felállítása, az anyatejes táplálás forszírozása, vagy szükség esetén magasan hidrolizált tápszer biztosítása a csecsemő számára. Emellett a prebiotikumok beállítása is szükségessé válhat. Vannak olyan tényezők, amelyek már a magzati életben provokálhatják az allergiás tüneteket, ilyen például a dohányzás (a passzív is). A levegőben lévő szennyezőanyagok szintén allergiát válthatnak ki. A fejlettebb országokban azért van több asztmás és allergiás, mert ott sokkal nagyobb az ipari termelés, a levegő szennyezettsége magasabb. A kevésbé iparosodott országokban kevesebb a légúti megbetegedés. Mennyire súlyos az allergiahelyzet Magyarországon? 2003-ban egy 60 országban, több mint egymillió gyermek részvételével készült nemzetközi vizsgálat (Magyarországon tízezer iskolás gyermeken végezték a kérdőíves vizsgálatot) kimutatta, hogy az asztma 7,7 százalékban, az allergiás nátha kb. 10 százalékban, a bőrtünetekkel járó atópiás dermatitisz szintén 10 százalékban fordul elő a magyar gyerekek körében. Köszönjük a válaszokat! Tünde További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?
2016.03.03. 07:00
Bezzeganya.postr.hu
A parlagfű-allergia tünetei 90 százalékban enyhíthetők
A parlagfű-allergia tünetei 90 százalékban enyhíthetők, ha a beteg orvoshoz fordul és betartja a személyre szabott terápiát - mondta Nékám Kristóf orvos, allergológus az M1 aktuális csatornán.
2015.08.18. 23:23
Webbeteg.hu
A napokban van az utolsó esély a parlagfű-allergia megelőzésére
Közepes a parlagfű-koncentráció a levegőben, az allergiások többsége már érzi a tüneteket. Ez az utolsó hét, amikor még érdemes elkezdeni a gyógyszerszedést, amellyel mérsékelhetőek a szénanátha tünetei - mondta az InfoRádiónak Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese.
2015.08.15. 17:56
Inforadio.hu
Hát tüsszögünk…
Könnyben úszó, vöröslő szemek, zsebkendő után szakadatlan kapko- dó kezek, egyre mélyebb sóhajok – az allergia tipikus árulkodó jelei. Szervezetünk védekezik, mind több természetes anyag és természetelle- nes jelenség aktiválja immunrend- szerünket – nehéz eldönteni, a parlagfű hol helyezkedik el a ranglistán. Nyéki Zsolt jegyzete.
2015.07.08. 06:06
Mon.hu
És ha nem a parlagfű a hibás az allergiáért?
Egyre több embert érint az allergia, így nagyon sokat hallhatunk a fajtáiról, a tüneteiről, a kivizsgálások és kezelések módjairól. A kiváltó okok azonban széles skálán mozognak.
2015.07.06. 20:01
Webbeteg.hu
Allergia ellen diétázzon!
Tart már egy ideje az allergiaszezon, de talán most kezdődik a java. Hazánkban a legtöbben a parlagfű és a különböző ürmök allergiájától szenvednek, viszont van egy diéta, mely nagyban segíthet a kínzó tünetek enyhítésében. ...
2015.07.06. 07:30
Hazipatika.com
Mennyibe kerül nekünk évente a szénanátha?
Magyarországon minden negyedik embert érint az allergia valamilyen formában, parlagfű-allergiától pedig a lakosság közel 20 százaléka szenved. A szénanáthás betegek száma a kilencvenes évek eleje óta 27-szeresére emelkedett.
2015.05.31. 12:08
Piacesprofit.hu
Mennyibe kerül nekünk évente a szénanátha?
Magyarországon minden negyedik embert érint az allergia valamilyen formában, parlagfű allergiától pedig a lakosság közel 20%-a szenved. A szénanáthás betegek száma a kilencvenes évek eleje óta 27-szeresére emelkedett.
2015.05.29. 15:00
Eletforma.hu
Parlagfű-allergia: ezeket tilos ennie!
Aki allergiás a parlagfű pollenjére, pontosan tudja, hogyan kerülheti el a kellemetlen tüneteket. Azonban az allergiások egy részénél a komoly odafigyelés jóval a parlagfűszezon előtt elkezdődik. ...
2015.05.27. 09:00
Hazipatika.com
Nekünk a parlagfű, nekik a poratka! Öröklődik az allergia?
Az elmúlt húsz évben megduplázódott az allergiások száma Magyarországon, jelenleg a lakosság negyedénél mutatható ki valamilyen túlérzékenységi tünet. Amíg itthon a parlagfű, a skandináv országokban a poratka az első számú allergén.
2015.04.28. 11:00
Eletforma.hu
Itthon a parlagfű, a skandináv országokban a poratka az első számú allergén
Az elmúlt húsz évben megduplázódott az allergiások száma Magyarországon, jelenleg a lakosság negyedénél mutatható ki valamilyen túlérzékenységi tünet. Az allergia a környező országokban élőket sem kíméli, van, ahol még magasabb a betegek aránya.
2015.04.27. 23:23
Webbeteg.hu
Itthon a parlagfű, máshol a poratka a fő allergén
Az allergia a környező országokban élőket sem kíméli, van, ahol még magasabb a betegek aránya.
2015.04.27. 11:11
Weborvos.hu
Itthon a parlagfű, a skandináv országokban a poratka az első számú allergén
Az elmúlt húsz évben megduplázódott az allergiások száma Magyarországon, jelenleg a lakosság negyedénél mutatható ki valamilyen túlérzékenységi tünet. Az allergia a környező országokban élőket sem kíméli, van, ahol még magasabb a betegek aránya. Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa, a Magyar Allergia Szövetség elnöke a megelőzésről és kezelésről nyilatkozott.
2015.04.27. 10:21
Csaladinet.hu
Megbízható és tartós megoldás allergiára
Az allergén immunterápia képes hosszútávon enyhíteni az allergiás tüneteket, és ezzel párhuzamosan csökkenteni az allergia ellenes tüneti készítmények alkalmazását- derült ki egy felmérésből. A parlagfű allergia estén már májusban el kell kezdeni a kezelést.
2015.03.02. 11:00
Eletforma.hu
Határozatot fogadtak el az Allergia-parlagfű kerekasztal működtetéséről
A bizottság egyhangúlag elfogadta, hogy bejelentkeznek az adótörvény-javaslat részletes vitájába a jövedéki adó szabályozásával kapcsolatos részhez.
2014.10.28. 00:30
Ma.hu
Működtetik az Allergia-parlagfű kerekasztalt
A Fenntartható fejlődés bizottsága határozatot fogadott el az Allergia-parlagfű kerekasztal működtetéséről.
2014.10.27. 11:58
Weborvos.hu
Parlagfű allergia ellen?
Gyógyhatása orvosilag bizonyított, használata körültekintést igényel.
2014.09.25. 05:15
Nepszava.hu
Még mindig okozhat gondot a parlagfű allergia
A parlagfűre érzékenyeknek továbbra is számítaniuk kell arra, hogy tüneteik jelentkezhetnek. Továbbra is javasolt a reggeli szellőztetés, a gyakori hajmosás, a megszokottnál gyakoribb porszívózás és ágyneműcsere.
2014.09.18. 10:55
Hvg.hu
Allergia minden szezonban - Nem csak a virágporra!
Sokan küzdenek szezonális allergiával, ősszel például a parlagfű miatt szenvednek a legtöbben, de van, akinek egész évben nincs nyugta. Manapság egyre többféle érzékenységet fedeznek fel: van, aki a tisztítószereket nem bírja, más a kozmetikumokat, vagy épp a tisztálkodó szerek okoznak kellemetlenséget. Ám orvosi ajánlásokkal és házi praktikákkal egyre több megoldást lehet találni.
2014.09.10. 18:00
Noiportal.hu
Allergia-csúcsszezon: Mi tehetünk róla, nem a parlagfű!
Egyik pillanatról a másikra kitört a tüsszögés a parlagfűre allergiás embereken. Mindenki az orrát fújja, a torkát köszörüli és a szemét törölgeti: ma már körülbelül egymillióan allergiásak a parlagfűre, és évről évre többen vannak.
2014.08.12. 08:00
Borsonline.hu
Egészségügyi sóterápiával az allergia ellen
Hazánkban minden negyedik embert érint az allergia valamilyen formában, parlagfű allergiától pedig a lakosság 20%-a szenved. A betegek száma a kilencvenes évek eleje óta 27-szeresére emelkedett, az Országos Környezetegészségügyi Intézet jelentése szerint idén augusztusban maga...
2014.07.28. 18:56
Informed.hu
Egészségügyi sóterápiával az allergia ellen
Hazánkban minden negyedik embert érint az allergia valamilyen formában, parlagfű allergiától pedig a lakosság 20%-a szenved. A betegek száma a...
2014.07.28. 11:04
Egeszsegkalauz.hu
Rosszabb, mint a parlagfű - Óvakodj ettől a növénytől!
Magyarországon jelenleg gyakorlatilag semmilyen veszélyt nem jelent a kaukázusi medvetalp, fontos viszont megakadályozni, hogy elszaporodjon - mondta a Magyar Allergia Szövetség elnöke csütörtökön az MTI érdeklődésére.
2014.06.27. 17:20
Egeszsegtukor.hu
Itt az új gyógyszer a parlagfű okozta allergia ellen!
A Merck & Co. bejelentette, fázis III klinikai kísérletei azt mutatják, hogy kísérleti allergia immunterápiás gyógyszere felnőttekben enyhíti a parlagfű okozta tüneteket.
2014.04.18. 14:30
Kertvarazsmagazin.hu
Itt az új gyógyszer a parlagfű okozta allergia ellen!
A Merck & Co. bejelentette, fázis III klinikai kísérletei azt mutatják, hogy kísérleti allergia immunterápiás gyógyszere felnőttekben enyhíti a parlagfű okozta tüneteket.
2014.01.17. 11:30
Kertvarazsmagazin.hu
Itt az új gyógyszer a parlagfű okozta allergia ellen!
A Merck & Co. bejelentette, fázis III klinikai kísérletei azt mutatják, hogy kísérleti allergia immunterápiás gyógyszere felnőttekben enyhíti a parlagfű okozta tüneteket.
2013.11.01. 19:30
Kertvarazsmagazin.hu
Parlagfű allergia: Bizonyosodj meg róla, hogy tényleg ez kínoz-e
A parlagfűszezon legkésőbb október közepéig tart, így amennyiben..
2013.09.27. 08:15
Videoklinika.hu
Parlagfű allergia: Bizonyosodj meg róla, hogy tényleg ez kínoz-e
A parlagfűszezon legkésőbb október közepéig tart, így amennyiben..
2013.09.27. 08:15
Videoklinika.hu
Az 5 legütősebb légúttisztító táplálék allergia ellen
Még legalább egy hónapig tart a parlagfű-allergia szezonja, de azoknak, akik a háziporra érzékenyek, akár egész évben szenvedés lehet az életük. Van azonban néhány élelmiszer, ami segíthet egy kicsit.
2013.09.09. 15:22
Kiskegyed.hu
Az allergia tüneteteit nem enyhíti a gyógyszer!
Pollenallergiám van (fűkeverék, rozs, parlagfű, feketeüröm, lándzsás utifű, nyír, lizstatka, házipor), a fül-orr gégész tablettát és orrsprayt írt fel. A tünetek azonban semmit nem enyhültek. Mit javasolna a tünetek enyhítésére? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
2013.09.08. 18:17
Webbeteg.hu
NLP - alternatív megoldással az allergia ellen
A parlagfű szezonban szinte mindenkinek a környezetében akad olyan allergiás ember, aki ezt az időszakot tüsszögve, prüszkölve, zsebkendőbe temetkezve, kivörösödött szemmel vészeli át. Holott az allergia nem más, mint a szervezet téves reagálása egy növényre vagy bármi egyéb dologra. Az NLP technika segítségével könnyen megtaníthatjuk magunkat arra, hogy az adott növény semmilyen veszélyt nem jelent számunkra, ezzel pedig megszűnhet a heves immunreakció is.
2013.09.04. 18:20
Patikamagazin.hu
Miért olyan agresszív a parlagfű?
Javában virágzik az egyik legagresszívebb gyom, amelynek pollenjeitől évről évre egyre többen szenvednek. A parlagfű-allergia aktualitásairól dr. Nékám Kristófot, a Budai Irgalmasrendi Kórház allergológus professzorát kérdeztük.
2013.09.02. 21:00
Egeszsegtukor.hu
Allergia elleni diéta
Tart már egy ideje az allergiaszezon, de talán most kezdődik a java. Hazánkban a legtöbben a parlagfű és a különböző ürmök allergiájától szenvednek, viszont van egy diéta, mely nagyban segíthet a kínzó tünetek enyhítésében. ...
2013.08.15. 19:00
Hazipatika.com
Itt az új gyógyszer a parlagfű okozta allergia ellen!
A Merck & Co. bejelentette, fázis III klinikai kísérletei azt mutatják, hogy kísérleti allergia immunterápiás gyógyszere felnőttekben enyhíti a parlagfű okozta tüneteket.
2013.08.02. 11:20
Kertvarazsmagazin.hu
Gyógyuljon meg!
Az allergia oka nem az allergén, a pollen, a parlagfű, a fémek, stb. hanem a szervezet immunrendszerének megbetegedése.
2013.07.31. 16:21
Webbeteg.hu
Ki lehet gyógyulni az allergiából! - Hogyan?
Az allergia oka nem az allergén, a pollen, a parlagfű, a fémek, stb., hanem a szervezet immunrendszerének megbetegedése. Nem kell együtt élni a betegséggel!
2013.07.29. 13:21
Webbeteg.hu
Allergia: tüneti kezelés helyett végleges gyógyulás
Az allergia oka nem az allergén, a pollen, a parlagfű, a fémek, stb. hanem a szervezet immunrendszerének megbetegedése. Ha az immunrendszer meggyógyulna, az allergiából akkor gyógyulna meg véglegesen a páciens! A tüneti kezelés helyett választhatja a végleges gyógyulást; a valódi okok feltárását és azok megszüntetését, azaz a végleges gyógyulást. Nálunk egyénre szabott vizsgálatokkal és terápiával, a hagyományos és komplementer medicina Önnek megfelelő ötvözetével valóban meggyógyulhat!
2013.07.24. 18:37
Webbeteg.hu
8 közkedvelt nyári étel, ami tilos parlagfű-allergia esetén - Keresztallergiát okoz
Ugyanolyan tüneteket váltanak ki, mint a parlagfű.
2013.07.12. 12:20
Femina.hu
Idén sem marad el a parlagfűszezon!
Az időjárás talán tartogat még meglepetéseket erre a nyárra, a szokatlanul hűvös napok után kánikula is jöhet, de egy biztos: a parlagfű virágzása idén sem marad el. Legerősebb allergén növényünk pollenszórása augusztusban tetőzik, a tünetek megelőzéshez most még nincs késő.Régi és új terápiák A parlagfű az 1900-as évek elején honosodott meg hazánkban, igénytelensége és agresszív terjedése miatt pedig egyre nagyobb területeken jelent meg. A növény térfoglalásával egyenes arányban nőtt az allergiások száma is, s ez a folyamat napjainkban is folytatódik. Évről-évre több a beteg, korosztálytól függetlenül – számolt be tapasztalatairól dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Az orvostudomány újabb és újabb megoldásokat kínál a kezelésére: ma már hatékony, mellékhatásokat nem, vagy alig okozó készítmények állnak rendelkezésre a tünetek enyhítésére. Azok számára is tudunk megoldást nyújtani, akik idegenkednek a gyógyszerek szedésétől, esetleg nem találják kielégítőnek azok hatását, vagy tartós megoldást keresnek az allergiás tüneteik ellen. Számukra javaslom az immunterápiát, melynek segítségével mindez megvalósítható.Kis immunterápia történelem A módszer valójában nem újkeletű. A 100 éves múltra visszatekintő immunterápiás kezelés felfedezésének legelső gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza. Alkalmazásának elterjedése az 1900-as évek elejére tehető, fejlődésében a valódi áttörést Leonard Noon és John Freeman kutatók felfedezése jelentette. A kutatók felismerték, hogy ha injekció formájában a beteg szervezetébe juttatják az allergén anyagot, akkor az idővel megtanulja elviselni azt, ilyen módon pedig az adott pollen hatására fellépő allergiás reakció is megszüntethető. A folyamatos fejlődés és kutatások nyomán napjainkban az immunterápiát nemzetközileg elfogadott, az illetékes hazai szakmai kollégiumok által megerősített előírások szabályozzák. Kedvező tapasztalatok, már az első évtől A teljes kezelés időtartama 3-5 év, a terápiát követően pedig 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el. Betegeim tapasztalatai alapján azonban már a kezelés első évében is jelentős javulás észlelhető – magyarázza a főorvosnő. Az első immunterápiás kezeléseket öt éve indítottuk, eddig összesen 175 parlagfű allergiás beteg kezelését kezdtük meg. A betegek körében végzett felmérés eredményeinek összesítése után látható, hogy 80 százalékuk esetében a tünetek már a kezelés első évében, mintegy 50 százalékkal csökkentek. A javulás ekkor főként a szemtünetek és az orrdugulás terén volt érzékelhető, de az orrfolyás és enyhe köhögéses panaszok csökkenéséről is sokan számoltak be.Immunterápia a gyakorlatban A kezelés során a beteg azt az allergént szedi ellenőrzött, tisztított formában, amely a tüneteit kiváltja. Nagy adag allergént juttatunk a szervezetbe, ezáltal az immunrendszer más úton aktiválódik, a korábban a tünetek kiváltásában szerepet játszó ellenanyagok nem termelődnek. A kezelés segítségével az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, valamint az immunreakció lefolyásának megváltoztatásával részben megakadályozza azt, hogy újabb dolgokra allergiássá váljon. Vizsgálatok szerint a kezelés számottevő mértékben csökkenti a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását is. Parlagfű allergia esetén a terápia júniusban még kezdhető.forrás: www.allergiakozpont.hu
2013.06.11. 08:00
Hotdog.hu
Idén sem marad el a parlagfűszezon!
Az időjárás talán tartogat még meglepetéseket erre a nyárra, a szokatlanul hűvös napok után kánikula is jöhet, de egy biztos: a parlagfű virágzása idén sem marad el. Legerősebb allergén növényünk pollenszórása augusztusban tetőzik, a tünetek megelőzéshez most még nincs késő.Régi és új terápiák A parlagfű az 1900-as évek elején honosodott meg hazánkban, igénytelensége és agresszív terjedése miatt pedig egyre nagyobb területeken jelent meg. A növény térfoglalásával egyenes arányban nőtt az allergiások száma is, s ez a folyamat napjainkban is folytatódik. Évről-évre több a beteg, korosztálytól függetlenül – számolt be tapasztalatairól dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Az orvostudomány újabb és újabb megoldásokat kínál a kezelésére: ma már hatékony, mellékhatásokat nem, vagy alig okozó készítmények állnak rendelkezésre a tünetek enyhítésére. Azok számára is tudunk megoldást nyújtani, akik idegenkednek a gyógyszerek szedésétől, esetleg nem találják kielégítőnek azok hatását, vagy tartós megoldást keresnek az allergiás tüneteik ellen. Számukra javaslom az immunterápiát, melynek segítségével mindez megvalósítható.Kis immunterápia történelem A módszer valójában nem újkeletű. A 100 éves múltra visszatekintő immunterápiás kezelés felfedezésének legelső gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza. Alkalmazásának elterjedése az 1900-as évek elejére tehető, fejlődésében a valódi áttörést Leonard Noon és John Freeman kutatók felfedezése jelentette. A kutatók felismerték, hogy ha injekció formájában a beteg szervezetébe juttatják az allergén anyagot, akkor az idővel megtanulja elviselni azt, ilyen módon pedig az adott pollen hatására fellépő allergiás reakció is megszüntethető. A folyamatos fejlődés és kutatások nyomán napjainkban az immunterápiát nemzetközileg elfogadott, az illetékes hazai szakmai kollégiumok által megerősített előírások szabályozzák. Kedvező tapasztalatok, már az első évtől A teljes kezelés időtartama 3-5 év, a terápiát követően pedig 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el. Betegeim tapasztalatai alapján azonban már a kezelés első évében is jelentős javulás észlelhető – magyarázza a főorvosnő. Az első immunterápiás kezeléseket öt éve indítottuk, eddig összesen 175 parlagfű allergiás beteg kezelését kezdtük meg. A betegek körében végzett felmérés eredményeinek összesítése után látható, hogy 80 százalékuk esetében a tünetek már a kezelés első évében, mintegy 50 százalékkal csökkentek. A javulás ekkor főként a szemtünetek és az orrdugulás terén volt érzékelhető, de az orrfolyás és enyhe köhögéses panaszok csökkenéséről is sokan számoltak be.Immunterápia a gyakorlatban A kezelés során a beteg azt az allergént szedi ellenőrzött, tisztított formában, amely a tüneteit kiváltja. Nagy adag allergént juttatunk a szervezetbe, ezáltal az immunrendszer más úton aktiválódik, a korábban a tünetek kiváltásában szerepet játszó ellenanyagok nem termelődnek. A kezelés segítségével az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, valamint az immunreakció lefolyásának megváltoztatásával részben megakadályozza azt, hogy újabb dolgokra allergiássá váljon. Vizsgálatok szerint a kezelés számottevő mértékben csökkenti a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását is. Parlagfű allergia esetén a terápia júniusban még kezdhető.forrás: www.allergiakozpont.hu
2013.06.11. 08:00
Hotdog.hu
Parlagfű allergia ellen immunterápia
Az időjárás talán tartogat még meglepetéseket erre a nyárra, a szokatlanul hűvös napok után kánikula is jöhet, de egy biztos: a parlagfű virágzása idén sem marad el.
2013.06.06. 11:40
Napidoktor.hu
Parlagfűvel az allergia ellen
Eleinte ijesztő gyógymódnak tűnhet, pedig a parlagfű nagyon sokat javíthat az allergiások állapotán - ráadásul egyéb gyógyhatásai miatt a teája is kiváló. A Life.hu utánajárt a témának.
2013.05.25. 09:30
Allergia... panaszok, melyekre jobban oda kell figyelni
A tavasz közeledtével egyre többen készülünk fel lélekben arra, hogy hamarosan eldugul az orrunk, folyik a könnyünk és legalább egy zacskó papírzsebkendővel kell nekiindulnunk a napnak. Vannak olyan növények pl. pollen-, parlagfű, amikre már tudatosan figyelünk, hogy vajon nem az okozza-e a panaszainkat, illetve hogy megelőzzük az ezek okozta kellemetlen tüneteket.
2013.05.01. 06:08
Nepszava.hu
Új módszer a parlagfű-allergia kezelésére
A parlagfű-allergia hatékony kezelésre új vizsgálati módszert dolgoz ki uniós támogatással a Csertex Kft.
2013.02.11. 06:14
Hirado.hu
Reménykedhetnek a szénanáthában szenvedők
A Csertex Kft. a Debreceni Egyetemmel dolgoz ki új módszert a parlagfű allergia kezelésre.
2013.02.08. 13:48
Weborvos.hu
Télen sem lélegezhetnek fel az allergiások
Enyhe volt az idei pollenszezon - mondta az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese. Páldy Anna szerint a parlagfű virágzása során is kevesebb volt a pollenterhelés. Az allergia szezonnak azonban még nincs vége, a téli időszakban a gomba spórák jelenthetnek problémát.
2012.11.29. 15:13
Inforadio.hu
Az allergia „gyógyítása” evéssel
Egyre többen szenvednek a parlagfű és más növények pollenje okozta allergia miatt. Sokuknak ilyenkor nyár végén, ősz elején a legelviselhetetlenebb, mert az egyik legerősebb allergén, a parlagfű pollenje éppen ezekben a napokban tombol a tetőfokán. Azonban az étrend tudatos megválasztásával elviselhető szintre enyhíthetők vagy akár meg is szüntethetők a tünetek – állítja Bakó Eszter dietetikus, az Angyalok Konyhája étkezésterapeutája. Az orrfolyással, tüsszögéssel és már-már elviselhetetlen orr és szemviszketéssel járó parlagfű allergiától az ÁNTSZ becslése szerint a magyar lakosság 15-20 százaléka szenved. Azonban ennél is többen érzékenyek a parlagfűre, ami az allergia az előszobája. Az allergia lényegében egyfajta túlérzékenység, az immunrendszer túlzott reakciója. Kialakulásában jelentős a légszennyezés és a helytelen táplálkozás szerepe – a genetikai háttér mellett. A táplálkozás esetében főleg a készételekkel a szervezetbe jutó káros anyagok, valamint a kevés vitamin, ásványi anyag és rost fogyasztása jelentik a problémát. Azonban az allergia kellemetlen tünetei a megfelelő étrenddel elviselhető szintre csökkenthetők, sőt akár meg is szüntethetők – természetesen az orvosi rendelésre alkalmazott inhalátorok, és antihisztaminok mellett. Meg kell szabadulni a méreganyagoktól! „Mindenek előtt meg kell tisztítani a szervezetet a méreganyagoktól, ezzel tehermentesítve az immunrendszert, majd antioxidáns és természetes antihisztamin tartalmú ételekkel meg kell erősíteni a szervezet védekező képességét” – tanácsolja az étkezésterapeuta. Ezért elsőként egy alapos „méregtelenítést” javasol, melynek lényege az immunrendszer támogatása, a védekező mechanizmusok megerősítése érdekében. [...]
2012.09.18. 13:22
Lifemagazin.hu
Allergia gyógyítása étrenddel
Egyre többen szenvednek a parlagfű és más növények pollenje okozta allergia miatt.
2012.09.18. 11:30
Napidoktor.hu
A stressz és allergia ellen :autogén tréning
Parlagfű szezon idején sokan, sokféle megoldást keresünk az allergiás tünetek csillapítására. A gyógyszeres kezelés mellett hatékony alternatíva lehet az autogén tréning, mely egyrészt a stressz csökkentésével, másrészt a hatékony légzéstechnika segítségével teheti könnyebbé a pollenszezont.
2012.09.18. 11:00
Autogén tréning a stressz és az allergia ellen
Parlagfű szezon idején sokan, sokféle megoldást keresünk az allergiás tünetek csillapítására. A gyógyszeres kezelés mellett hatékony...
2012.09.17. 19:00
Egeszsegkalauz.hu
Autogén tréning - stressz és allergia ellen
Parlagfű szezon idején sokan, sokféle megoldást keresünk az allergiás tünetek csillapítására.
2012.09.17. 13:30
Napidoktor.hu
Allergia ellen napszemüveggel
Magyarországon nagyon erős a parlagfű koncentráció.
2012.09.16. 08:15
Videoklinika.hu
Minden, amit a szénanátháról tudni kell!
Te is szenvedsz tőle? Mikor gondoljunk allergiára? Az allergia lényege az immunrendszer felesleges aktiválódása. Az allergének olyan anyagok, amelyek nem volnának igazán veszélyesek, szervezetünk mégis támadásnak értékeli megjelenésüket, és heves ellenreakcióval válaszol. A pollenallergia, azaz a szénanátha tünetei közismertek: tüsszögés, orrfolyás, szemkönnyezés, köhögés. Minden elhúzódó felső légúti betegség esetén meg kell csinálni az allergiatesztet (akár bőrpróba, akár vérből való ellenanyag-kimutatás formájában). A pollenallergia diagnózisa házilag is felállítható: ha az évnek mindig ugyanabban a szakaszában jönnek a tünetek, akkor valószínű, hogy erről van szó. Tavasszal a fák (például mogyoró, éger), kora nyáron a fűfélék, nyár végén a gyomok (parlagfű, üröm) virágoznak. Persze van, aki ezek közül többre is érzékeny. Nehezebb a dolog azoknál, akik egész évben találkoznak az őket allergizáló anyagokkal, például állatszőrrel, háziporatkával vagy penésszel. A városias környezet mint hajlamosító tényező Az ember úgy gondolná, hogy vidéken – ahol több a növény s több a virágpor is – több az allergiás, de ez nem így van. A betegség egyértelműen gyakoribb a városi lakosság körében. Két – egymást nem kizáró – magyará­zat van arra, hogy ez hogyan lehetséges. Az egyik szerint a légszennyeződés, az ipari levegőben oldott apró fémmolekulák állandóan ingerlik a nyálkahártyát, és ez a folyamatos, enyhe gyulladás hajlamosít az immunrendszer túlzott aktiválódására. A másik elmélet szerint a városi környezetben az allergiás reakcióért felelős fehérvérsejtek nem találkoznak elég igazán veszélyes idegen anyaggal, ezért „ki vannak éhezve”, és ráugranak az egyébként ártalmatlan allergénekre – például a virágporra. Ám le kell szögeznünk, hogy az ilyenfajta elméletek meggyőző tudományos bizonyítása korántsem egyszerű, esetükben inkább hipotézisekről van szó. Az allergiás reakció biológiája A túlérzékenységi reakció főszereplője a fehérvérsejtek egyik fajtája, az eozinofil sejt. Ezek a sejtek normálisan elsősorban a bélférgek, a csípések, a szúrások elleni immunválaszban vesznek részt. Az eozinofilek fő fegyvere a hisztamin: ennek a molekulának a hatására hirtelen megnő a helyi véráramlás, a nyálkahártya sejtjei váladékot termelnek, az idegvégződések ingerlése miatt viszkető érzés támad. Mindez normális és szükséges reakció például szúnyogcsípés esetén, mert ott valóban azonnal elpusztítandó méreganyagok kerültek a szervezetbe, de az ártalmatlan virágpor ellen nagy túlzás ilyen hevesen reagálni. Az eozinofilek nemcsak a szemben és a felső légutakban okoznak gyulladást, hanem a hörgőkben és a bőrön is. Gyógyszeres kezelés A szteroidtartalmú gyógyszerek nagyon jól csökkentik a panaszokat, de erős mellékhatásaik vannak, ezért tartunk tőlük. Újabban megjelentek azok az orrspré formájú készítmények, amelyeknek hatóanyaga bent marad az orrban, nem szívódik fel a vérbe, ezért sokkal kevésbé (illetve a forgalmazók szerint egyáltalán nem) kell a mellékhatásokkal számolni. Mivel az allergiás reakcióban kulcsszerepet játszik a hisztamin, a hisztaminhatás gátlása is segít a panaszokon. Az ilyen hatású gyógyszerek korábban álmosítottak, rossz közérzetet okoztak, de már megvannak azok az új generációs készítmények, amelyeknek alig vannak ilyen mellékhatásaik. A szteroidtartalmú és a hisztamingátló szerek egyaránt tüneti kezelést nyújtanak, magát a túlérzékenységet nem befolyásolják. Ám a szervezetet „meg is taníthatjuk” arra, hogy az ominózus anyag mégsem annyira veszélyes, mint gondolja. A deszenzitizációnak nevezett folyamat során injekció formájában egyre nagyobb adagokat juttatunk be az allergénből, így próbáljuk hozzászoktatni az eozinofil sejteket. Az eljárás sikeressége annál biztosabb, minél pontosabban ismerjük az allergén kémiai szerkezetét. Például a darázsméreg-allergiások deszenzitizálásánál a legnagyobb a sikeres beavatkozások aránya, a pollenallergiásoknál is még egész jó, az ételallergiások kezelését pedig nem is szokták megpróbálni, annyira nehéz pontosan kideríteni, hogy melyik összetevő a ludas. Kütyük Az utóbbi időben megjelent néhány olyan eszköz, amelyek használata az allergiás panaszok csökkentésére, megszüntetésére szolgál. Az egyik vörös fény kibocsátásával csökkenti az immunreakciót, a másik mikroszemcsés cellulózpor segítségével megköti és hatástalanítja a pollent. Nehezíti a helyzetünket, hogy a nyilvánosság számára nem­igen hozzáférhetőek azoknak a vizsgálatoknak az eredményei, amelyek bizonyítják a készülékek hatásosságát. Fel kell készülnünk arra is, hogy minden tudományos alapot nélkülöző gyógyító módszereket próbálnak eladni nekünk. Egyes rendeléseken a savbázis egyensúly helyreállításával, máshol méregtelenítéssel célozzák meg az allergiás tünetek megszüntetését. Egy jó kis diétázás vagy böjtkúra nyilván használ a szervezetnek, de ahhoz a kijelentéshez, hogy ezek a módszerek alkalmasak az allergia kezelésére, számtalan sikerrel gyógyított páciens adatainak módszeres összegyűjtésére, elemzésére és hozzáférhetővé tételére van szükség, ez pedig a legtöbb alternatív eljárásnál nem történt meg.Szöveg: Dr. Eörsi Dániel, fotó: Europress.
2012.09.03. 10:12
Evamagazin.hu
Megelőzhető és gyógyítható az allergia
Budapesten és több nagyvárosban a parlagfű pollenkoncentrációja már elérte a figyelmeztetési szintet. A virágzás csúcsa augusztus második felében várható és egészen az első fagyokig elhúzódhat. Magyarországon minden ötödik ember allergiás a parlagfűre, a betegek száma egyre nő, a gyerekek közül már minden harmadik allergiás.
2012.08.29. 11:39
Patikamagazin.hu
Allergia: a sértődött lélek jajkiáltása?
Nagyon sokan szenvednek különböző allergiás tünetektől. Talán azt is mondhatjuk, hogy manapság az allergia népbetegség. Mi lehet az oka? Az ételek, a parlagfű, a virágok pollenjei, a macskaszőr eddig is itt volt a környezetünkben. Lehetséges, hogy a mi szervezetünkben változott meg valami?
2012.08.17. 08:10
Harmonet.hu
Megelőzhető és gyógyítható az allergia
Budapesten és több nagyvárosban a parlagfű pollenkoncentrációja már elérte a figyelmeztetési szintet. A virágzás csúcsa augusztus második felében várható és egészen az első fagyokig elhúzódhat. Magyarországon minden ötödik ember allergiás a parlagfűre, a betegek száma egyr...
2012.08.16. 19:15
Informed.hu
A napokban kezd virágozni a parlagfű
Ha valakinek valamelyik vérrokona allergiás, akkor egy nem allergiás családhoz képest 25%-kal nagyobb az allergia kialakulásának valószínűsége.
2012.08.09. 07:50
Metropol.hu
Így véd a napszemüveg allergia ellen!
Magyarországon nagyon erős a parlagfű koncentráció.
2012.07.27. 08:15
Videoklinika.hu
Így véd a napszemüveg allergia ellen!
Magyarországon nagyon erős a parlagfű koncentráció.
2012.07.27. 08:15
Videoklinika.hu
Parlagfű allergia és immunterápia
Elkezdődött az allergiaszezon, ismét hosszú a várakozás az allergológusnál: megérkeztek a nyírfa, mogyoró allergiások, ők a már kialakult allergiás tüneteik miatt jöttek gyógyszert felíratni.
2012.05.11. 11:47
Webbeteg.hu
Őszi allergia vagy nátha?
Sokan azt hiszik, hogy az allergia főszezonja a tavasz, pedig ősszel talán még rosszabb a helyzet a parlagfű, a penész és a...
2011.11.21. 10:00
Új gyógyszer a parlagfű allergia ellen
Az allergia igazi népbetegség: csaknem minden harmadik ember túlérzékeny valamire és legtöbben a parlagfűre allergiásak. A helyzet másutt sem jobb, ezért az amerikai allergia, asztma és immunológiai kollégium kongresszusán nagy feltűnést keltett az a referátum, amely új, a parlagfű allergia ellen hatásos gyógyszerről számolt be.
2011.11.09. 14:24
Harmonet.hu
Mért ne irtsuk a parlagfüvet?
Az allergia oka nem a parlagfű, hanem valami a múltunkban, amivel képtelenek vagyunk szembenézni.
2011.09.15. 09:09
Nlcafe.hu
Számolj le a gyötrő allergiával! - 5 módszer a természetgyógyásztól
Ha téged nem érint személyesen a téma, akkor bizony szerencsésnek mondhatod magad, hiszen ma Magyarországon minden negyedik ember küzd az allergia nehézségeivel. Terjedési sebességét tekintve is rekordernek számít: semmilyen más betegség nem terjed ilyen rohamosan, mint az allergia, egyes típusai közül pedig külön figyelmet kíván a parlagfű-érzékenység.
2011.08.25. 07:10
Harmonet.hu
Parlagfű-allergia? A dinnyét is kerüld!
Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik - főleg allergiaszezonban - olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. A panaszokat ez esetben keresztallergia is okozhatja.
2011.07.22. 06:50
Harmonet.hu
Immunterápia: alapítványi támogatással az allergia ellen
A "Tégy a parlagfű ellen!" Közhasznú Alapítvány és az önkormányzatok összefogásának köszönhetően az előző évben az allergiás betegek több megyében is kedvezményesen vehettek igénybe immunterápiás kezelést. A Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáján végzett terápia során a résztvevők már az első évben jelentős javulásról számoltak be. Az immunterápia ma az egyetlen oki terápia, amely nem csak a tüneteket szünteti meg, de képes hozzászoktatni a beteget ahhoz az allergénhez, - például a parlagfű pollen jelenlétéhez - amely korábban panaszokat okozott.
2011.06.01. 07:10
Harmonet.hu
Sóterápia az allergia ellen
A parlagfű elleni küzdelemben és a prevencióban egy hatékony és természetes alternatíva a sóterápia, mely egyaránt alkalmazható belsőleg - ionizált, sópárás levegő belélegzésével - és külsőleg - orr- és szemöblítéssel.
2010.08.31. 12:30
Nlcafe.hu
Veszélyes allergén
A hirtelen beköszöntő meleg miatt a parlagfű virágzása is korábbi időszakra esik. Mindannyian veszélyben vagyunk, hiszen az allergia bármikor kialakulhat. Közös érdek, hogy gyökerestül kiirtsuk.
2009.07.29. 16:04
Nlcafe.hu
A parlagfű irtás szerepe az allergia megelőzésében
Közeleg június 30-a, a földhasználók számára törvényben előírt határidő területük parlagfű-mentesítésére, melynek elmulasztása akár 2 millió forintos bírsággal is járhat. A parlagfű irtása mindannyiunk érdeke, a fertőzött területek gondozása nem csak a parlagfű allergiások tüneteinek enyhítését szolgálja, de segíti az újabb allergiás megbetegedések megelőzését is.
2009.06.19. 07:50
Csaladinet.hu
Hosszabbodik a parlagfűszezon?
Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a klímaváltozást okolhatjuk a parlagfű-allergiások hosszabb szenvedéséért is. A legújabb kutatások alapján az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Társaság szerint a globális felmelegedés és az üvegházhatás felelős a hosszabb parlagfű szezonért és a magasabb pollenkoncentrációért.
2008.08.31. 11:16
Stop.hu
Stresszből allergia, allergiából idegeskedés - Megelőzés a gyökerektől
A parlagfű virágzásának közeledtével egyre többen fordulnak orvoshoz segítségért, hogy a szénanáthás, asztmás, esetenként ekcéma kialakulásával járó allergiás tüneteket megfelelően kezelhessék. A gyógyszeres kezelés eredményét stresszoldással növelhetjük.
2008.06.26. 03:05
Harmonet.hu